Situatie kindertehuis in 2024

Situatie kindertehuis in 2024

Het kindertehuis is gehuisvest in een monumentaal gebouw waar een beroemde Hongaarse dichter gewoond heeft in Cristuru Secuiesc. Dit plaatsje bevindt zich in een Hongaarse enclave in Roemenië.

Dit gebouw was in geen enkel opzicht geschikt om de ca 30 kinderen met vaak een meervoudige beperking te huisvesten. Er bevonden zich begin 2020 3 kinderen die sondevoeding nodig hadden en zelf helemaal niets konden doen.

In september/oktober j.l. hebben we het kindertehuis bezocht en zijn natuurlijk ook bij de kinderen met sondevoeding geweest. Wat mij persoonlijk verbaasde, tot twee jaar geleden lagen ze er stil bij zonder teken van leven te geven, nu waren de ogen open en reageerden ze op lichte aanrakingen.Enkelen kregen een glimlach op hun gezicht. Inmiddels zijn er 5 kinderen met sondevoeding.

De ouderen hebben een huisvesting zoals wij ‘begeleid wonen’ kennen. Voor foto’s kunt u naar de foto-pagina gaan door hier te klikken.

Gelukkig is de directrice zeer vooruitstrevend en heeft  zich al in 2013 ingezet voor een geheel nieuw gebouw. Met subsidie van de EU is dat mogelijk geworden. Er is in 2022 echt begonnen met de bouw van het nieuwe kindertehuis. Een tegenvaller was echter dat er in de bodem nog archeologische resten lagen en de architect een andere opzet voor de gebouwen moest bedenken. De drie gebouwen zouden aan elkaar verbonden worden maar dat ging helaas niet meer lukken en men moet straks dus buitenom van het ene naar het andere gebouw. Ook komen er extra kosten om de hoek van ca. 100.000 Euro.

De directrice heeft zelf meegewerkt naar het zoeken van een aannemer.                     De planning was dat het aan het eind van dat jaar gereed zou zijn. Dat is natuurlijk niet gelukt, het is Roemenie. In 2023 is de bouw grotendeels gereed gekomen maar het interieur is nog niet af dat moet het nog geregeld worden. De overheid is niet met het geld op de proppen gekomen waarna de aannemer op een gegeven moment gestopt is.

De bouw heeft plaats gevonden op het terrein van het ziekenhuis waar een paar oude gebouwtjes gesloopt zijn. Het is een hoofdgebouw met twee bijgebouwen. Het hoofdgebouw is het dagverblijf waar personen met een beperking uit de omgeving ook kunnen komen. De bijgebouwen zijn bedoeld voor huisvesting van de kinderen/jongeren die er permanent verblijven. Totaalbedrag is 1.100.000.- Euro. Bijdrage van de EU is 660.000.- Euro. Voor foto’s kunt u hier klikken.

Begeleid wonen

Als de kinderen/jongeren achttien jaar zijn mogen ze niet langer in het kindertehuis blijven. Als ze goed genoeg zelfstandig zijn gaan ze naar een ‘begeleid wonen’ project in een naburig dorp.  Voor enkele foto’s kunt u hier klikken.

Als de kinderen/jongeren niet in staat geacht worden om een bepaalde mate van zelfstandigheid te behalen wordt een andere oplossing gezocht.

Inmiddels was er ook een bestaande woning in een andere plaats als project begeleid wonen bij gekomen. Deze woning is inmiddels niet meer in gebruik en het is onduidelijk waar de 4 jongemannen gebleven zijn.