Situatie kindertehuis in 2020

Situatie kindertehuis in 2020

Het kindertehuis is gehuisvest in een monumentaal gebouw waar een beroemde Hongaarse dichter gewoond heeft in Cristuru Secuiesc. Dit plaatsje bevindt zich in een Hongaarse enclave in Roemenië.

Dit gebouw was in geen enkel opzicht geschikt om de ca 30 kinderen met vaak een meervoudige beperking te huisvesten. Er bevonden zich begin 2020 3 kinderen die sondevoeding nodig hebben en zelf helemaal niets kunnen doen. Inmiddels zijn er 5 kinderen met sondevoeding. De ouderen hebben een huisvesting zoals wij ‘begeleid wonen’ kennen. Voor foto’s kunt u naar de foto-pagina gaan door hier te klikken

Gelukkig is de directrice zeer vooruitstrevend en heeft  zich ingezet voor een geheel nieuw gebouw. Met subsidie van de EU is dat mogelijk geworden. De vergunningen zijn verstrekt. 

Er zijn goedgekeurde plannen voor nieuwbouw naar de huidige eisen. De bouw zal plaats vinden op het terrein van het ziekenhuis waar reeds een paar oude gebouwtjes gesloopt zijn. Nu volgt nog een archeologisch onderzoek. Het wordt een hoofdgebouw met twee bijgebouwen. Het hoofdgebouw is het dagverblijf waar personen met een beperking uit de omgeving ook kunnen komen. De bijgebouwen zij bedoeld voor huisvesting van de kinderen/jongeren die er permanent verblijven. 

 

Begeleid wonen 

Als de kinderen/jongeren achttien jaar zijn mogen ze niet langer in het kindertehuis blijven. Als ze goed genoeg zelfstandig zijn gaan ze naar een ‘begeleid wonen’ project in een naburig dorp.  Voor enkele foto’s kunt u hier klikken.

Als de kinderen/jongeren niet in staat geacht worden om een bepaalde mate van zelfstandigheid te behalen wordt een andere oplossing gezocht.